Jdi na obsah Jdi na menu
 

Lymfologie

Bezpečné k lékaři:

- dezinfikujeme vzduch i povrchy to současně několika technickými ověřenými způsoby
- všichni pacienti mají roušku nebo námi poskytnutou provizorní ochranu. 
- všem pacientům umožňujeme i konzultaci nebo kontrolu na dálku (od 24.3.2020)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

V DermaMax lymfologické ambulanci léčíme pacienty s nedostatečností lymfatického systému. Špatná funkce lymfy ovlivňuje správnou detoxikaci a tím může ohrozit zdraví.  Vznikají různé typy lymfatických otoků. Používáme moderní léčbu komplexní dekongestivní terapií (KDT).

Pro posouzení stavu otoků na těle, horních, či dolních končetinách není nutné doporučení praktického lékaře.
Stav a nutnost léčby diagnostikuje lékař lymfolog MUDr. P. Fojtková. Lymfologickou léčbu provádí od roku 2006 v Praze v lymfologických centrech a nyní na lymfologii DermaMax.

Léčba probíhá pomocí speciálních manuálních masážních hmatů, dále přístrojovou lymfodrenáží špičkovým přístrojem Lymfoven 14K, které provádí zkušená lymfoterapeutka - zdravotní sestra (kurz NZO NCO Brno). Často podporuje léčbu užití kompresních bandáží a návleků.

                istock-lymfat-masazweb.jpg

Lymfologické obtíže a jejich vznik

Lymfologická léčba se často zahajuje při zjištění vzniku lymfedému (otoku), jako následná léčba po operacích, úrazech, nebo i infekci. 

Následkem špatné funkce lymfatického systému vznikají otoky končetin i trupu. V těle zůstává stále více toxických látek, které se nevyloučí a postupně se hromadí. Negativní projevy mohou být zhoršení kůže, vyšší únavě, snížení imunity a může vést ke vzniku křečových žil nebo bércových vředů a dalšímu zhoršování stavu.

Lymfatický (mízní) systém se skládá především z vody, tuků, lymfocytů (bílých krvinek) a z odpadů z látkové výměny
buněk. Špatnou funkcí vzniknou otoky trupu, nebo končetin. Hromadění toxinů dále zhoršuje zdravotní stav i obtíže. 

Různé typy otoků lymfedémem, flebedémem i s lipedémem se léčí komplexní terapií (KDT). Tato moderní léčba zmíněných druhů hyperosmolárních otoků probíhá pravidelně a většinou se každá terapie skládá ze třech kroků popsaných níže.

              lyfedem-otekle-nohya-bandazovani-web.jpg
příklad  poruchy lymfatického oběhu levé nohy a lymfatických bandáží pro provedené terapii

Léčba

Po návštěvě na lymfologii DermaMax prohlédne váš stav lymfolog MUDr. Petra Fojtková. Stanoví způsob a počet opakování léčby, kterou dále speciálními ručními, nebo přístrojovými technikami pravidelně vykonává certifikovaný lymfoterapeut.

1.  Ruční lymfoterapeutické a lymfodrenážní techniky stimulují lymfatický systém těla. Jedná se o sled přesně určených hmatů s mírným tlakem a daným tempem. Tyto speciální techniky pomáhají k odvádění odpadních látek a normalizaci funkcí lymfatického oběhu.

2.  Na manuální lymfodrenáž navazuje tzv. přístrojová lymfodrenáž.  Tlakovou přístrojovou masáž provádíme špičkovým přístrojem  Lymfoven 14K, což je nejvyšší řada výrobce. Dle potřeb léčby umožňuje nejširší škálu nastavení. Pacienty je oblíben i díky komfortu, který jim poskytuje. 

Tato přístrojová lymfoterapie má význam i pro zdravého jedince. Zejména u sedavých zaměstnání je to detoxikace organismu a posílení imunity. Pomáhá od pocitu těžkých nohou po dlouhodobé zátěži a stání a také snižuje celulitidu

3.  Pro podporu účinku předešlých dvou kroků mízní drenáže a další stimulaci se často používají kompresní bandáže nebo kompresní návleky. Terapeut poučí pacienta o smyslu bandážování a ukáže domácí péči. Tento třetí krok i spolupráce pacienta má význam pro delší udržení žádaného stavu i celkové výsledky léčby.  

Kontraindikace

Překážkou je akutní bakteriální infekce, hnisavé kožní rány, nádorová onemocnění, problémy s tepenným systémem, srdeční selhávání, hyperfunkce štítné žlázy, onemocnění jater, astma.

 

Akceptujeme všechny zdravotní pojišťovny 

          loga-vsechny-zpoj.jpg

   

 

Kontakty a mapa s ordinační dobou DermaMax lymfologie Praha 6.